10 taboes voor Nederlanders in België

AMAI ZEG studeren in Belgie
Als je in België komt wonen zijn er een aantal ongeschreven regels waar je rekening mee moet houden. Als Nederlander in Vlaanderen blijf je altijd “dn Hollander” en als je je niet aanpast, dan krijg je hier niet de leukste tijd….
Hieronder 10 belangrijke punten die je beter NIET kunt doen met een Belg in de buurt:
1. “Heineken” een bier noemen
Knoop het in je oren! Hoe graag je het ook drinkt, Heineken is volgens de Belgen geen bier! België is een bierland vol met mooie pintjes en heerlijke speciaalbieren, en daar zijn ze erg trots op. Beledig ze dus niet door te zeggen dat Heineken het lekkerste bier van de wereld is, want dat is het niet. Drink eens een Stella Artois of een Vedett, dan begrijp je het wel!
2. Zeggen dat in Nederland alles beter is
Oké, heel veel dingen in Nederland zijn gewoon beter. We hebben tv-shows waar mensen zichzelf in durven uiten en niet braafjes aan tafel zitten en ja knikken, zoals het in de Vlaamse shows gebeurt. We hebben een OV-kaart waar we makkelijk mee kunnen reizen. In België sta je aan het loket een halve dag aan te schuiven voor een kaartje. Zo zijn er nog veel meer dingen wat we altijd beter geregeld vinden in Nederland dan in België. Stel jezelf nu eens in het perspectief van een Belg. Hoe zou jij het vinden dat een Belg naar Nederland komt en daar even alles afkraakt? Niet leuk waarschijnlijk. Let er dus op dat je de Belgen niet te hard op de tenen trapt als je je mond weer opendoet.
3. Willen uitleggen dat Hollanders en Nederlanders niet dezelfde mensen zijn
Ja het klopt; Nederlanders zijn niet hetzelfde als de mensen uit de provincies Noord- en Zuid Holland. Een gemiddelde Groninger, Fries of Limburger kan zich hierdoor zelfs zwaar beledigd voelen. Toch begrijpen de meeste Vlamingen dit niet, hoe goed je het ook probeert uit te leggen. Voor hun zijn de “Hollanders” allemaal hetzelfde; ze praten hard, veel en onbeschaamd. Uit de Randstad of niet. Probeer het niet meer uit te leggen, het zorgt alleen maar voor frustraties!
4. Alleen je eigen deel van de rekening betalen

Als je in een restaurant of op een terras wilt betalen dan verdeel je de rekening. Ga niet uitvogelen wie wat gegeten en gedronken heeft, maar deel de rekening door het aantal mensen waarmee je aan tafel zit. Het uitrekenen op je telefoon van je eigen schulden komt gierig over bij onze Zuiderburen. Ga niet klagen als jij een iets goedkopere salade had dan je buurman. Het compenseert ooit wel!

5. Franse woorden uitspreken, maar het eigenlijk niet kunnen
De meeste Belgen kunnen goed Frans. Ze leren het al vanaf de 5e klas (groep 7). Nog altijd worden veel kinderen tweetalig opgevoed. De irritatie is dus groot als een “Hollander” aankomt en meteen Franse woorden rondstrooit, met de harde G nog duidelijk hoorbaar. Natuurlijk mag je de taal leren maar doe niet alsof je het al super goed kan, daar kan een Belg niet tegen. Vermijd ook woorden zoals Jus d’Orange, amuse bouche, Chardonnay en Dame Blanche om irritaties te voorkomen.
6. Iemand met een hogere functie tegenspreken
Als je in België studeert en je gaat later in Nederland solliciteren dan krijg je 9 op de 10 keer de vraag of je een Nederlandse of een Belgische manager/leidinggevende bent. Bij een Nederlandse manager beslis de medewerker meestal samen over de volgende stap of over vernieuwing. Bij een Belgische manager overlegt de medewerker met de manager, maar de medewerker heeft niks te zeggen. De Belgische manager heeft altijd het laatste woord!
De meeste docenten regeren met twee regels;
1. Ik heb altijd gelijk. 2: Als ik geen gelijk heb dan geldt regel 1.   
7. Vlaams praten
Dit heb ik al een keer eerder besproken in één van mijn vorige blogberichten. Belgen haten het als je hen na praat (zoals Limburgers en Friesen dat ook haten!!!) Natuurlijk gaat je accent en taaltje veranderen als je eenmaal langer in het Zuiden woont, maar ga er niet extra op letten! Dat maakt het erg nep!
8. Te hard praten
Belgen zeggen altijd dat Nederlanders luid zijn. ‘Je hoort ze al van ver aankomen’
Soms is het luid spreken handig, bij presentaties bijvoorbeeld, maar in een chique restaurant is het echt taboe. Veel Belgen zullen je geërgerd aankijken.
9. “Een patatje met” bestellen in plaats van “een kleintje met mayonaise”
Wees niet bang, als je een kleintje met mayonaise bestelt krijg je echt geen kleuter met mayonaise op z’n hoofd. Dit is een klein patatje met. Hou je Hollandse termen een beetje voor je en vraag gewoon een frietje met mayonaise. Bij Frituur Number 1 in Antwerpen (uitgeroepen tot lekkerste frietkot van Vlaanderen) werkt een mevrouw die ontploft als ze “Hollands” hoort. Ze begint te roepen en te tieren dat Hollanders onbeleefd en gierig zijn. Haal daar, in tegenstelling wat ik in punt 7 zei, je Vlaams accent wel uit de kast!
10. Een dikke nek hebben
Hiermee wordt niet een vette spek nek bedoeld maar een dikke nek is een opschepper. Schep niet op bij de Belgen. Als je bij de eerste ontmoeting al je geweldige ervaringen vertelt en de ander niet laat praten dan zullen de Belgen je nog sneller aan de kant schuiven dan Nederlanders met opscheppers doen!
LEKKER SOCIAAL
Volg ‘Amai Zeg!’ ook op FACEBOOK!

Wat je ook leuk zal vinden

4 reacties

 1. #1: meestal beginnen bepaalde soorten vlamingen zelf over Heineken. Het is inderdaad niet te zuipen, want het wordt immers door een Belg gebrouwen (Jean-François Van Boxmeer).
  #2: Beginnen ze meestal zelf over. Volgens de vlamingen is België 'een apenland' en altijd al een apenland geweest. Daar ben ik het niet mee eens: tussen 1815 en 1830 is het perfect bestuurd geworden.
  #3: Belgen hebben inderdaad to-taal geen besef van de topografie van Nederland. Dat lijkt mij overigens dus een gepaste reden om je waffel te houden over het onderwerp 'Nederland'. Belgen zijn toch zo bescheiden ?
  #4: Wat ze hierboven al zeggen: de Belgen stippelen meestal minutieus uit tot op de centime wat iedereen moet betalen. Fooi geven is een Nederlandse hobby.
  #5: vlamingen zijn er zelf *bijzonder* van overtuigd, dat ze goed Frans spreken, 'want ze zijn zo bescheiden'. Mijn (Franse) vrienden en ik reageren daar meestal op door de nieuwste Belgenmoppen uit te wisselen. Overigens vertellen Fransen en Nederlanders vrijwel exact dezelfde moppen. De vlamingen verstaan genoeg om te begrijpen, dat ze goed in de maling worden genomen, maar te weinig om te begrijpen waarover het exact gaat (laat staan om zelf te antwoorden).
  #6: Eens.
  #7: vlamingen denken soms 'grappig' te zijn door 'Ollands' te spreken. Ik reageer dan meestal met "Spreek eens wat langzamer. Je ondertiteling is uitgevallen."
  #8: Dan heb jij hele foute vrienden.
  #9: Eens. Overigens is het bij Frituur nr. 1 gewoon vervelend volk. Te mijden die tent Lekkere frieten haal je bij Frituur 't Draakske in Deurne, wereldwijd bekend in Vlaanderen, omdat De Grote Lijder (zie tip 8) daar ook zijn vette hap kwam halen.
  #10: Heineken is paardenzeik. Ze weten niet waar Holland ligt. Ze denken, dat ze vloeiend Frans spreken. Ze bootsen 'Ollanders' na. Ze worden agressief als je iets over De Grote Lijder zegt en bij de frituur krijg je een grote muil als je daar iets wil kopen. En dan heb *jij* een 'dikke nek'.
  Zoals een Franse collega zei: "Ils sont assez stupides, quand-même !"

  Overigens heb je natuurlijk helemaal gelijk met de bovengenoemde 10 punten. 😉
  Mocht je echter genoeg hebben van dat geblaat, dan heb je hier alvast de tegenargumenten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *