Honger op een zondag in België

amai-zeg-sunday

Na een zaterdagavond stappen of een avondje werken is zondagmorgen voor de meeste Nederbelgen het uitslaap-moment van de week. Zo ook voor mij.
Iedereen heeft een ander ochtendritueel, de één steekt meteen een sigaret op na het ontwaken, de ander checkt het nieuws of leest de ongelezen berichten op zijn of haar telefoon. Mijn ochtendritueel begint meestal met een sprintje naar de koelkast, hopend op een gevuld ontbijt om de dag goed te beginnen. Zo ook vanmorgen. Echter bij de koelkast aangekomen blijkt er enkel nog een verrotte appel en een halve zak bladspinazie in te zitten. Er zit niets anders op dan even snel naar de supermarkt te lopen….

Als ik de deur uitloop is de stad uitgestorven. Het lijkt alsof ik  de ontploffing van de Doel 3 centrale vannacht heb gemist en de hele stad geëvacueerd is buiten mij. En dan dringt het pas goed tot me door; ‘shit, het is Zondag, alles is dicht.’
Ja, op zondag in België is alles dicht, zelfs de supermarkten durven hun deuren niet te openen op de heilige rustdag van de Vlaamse katholieken. Eén geluk; de Albert Heijn opent zijn winkels tot twaalf uur. Natuurlijk is het net één minuut na twaalf als ik de deur uitloop en kan ik die boodschappen op m’n buik schrijven. Wel zijn er nog de Proxy Delhaize’s; kleine Delhaize winkels die op zon-en feestdagen open zijn. Jammer genoeg verkopen de Proxy winkels bijna niks anders dan chips, pizza’s en vergeten groenten (letterlijk! ze liggen vergeten te rotten in een hoekje).

Mijn hongerke begint goed te grommen als ik de Antwerpse Meir oploop richting de Groenplaats, opzoek naar iets te eten. In tegenstelling tot de meeste steden in Nederland, waar het elke zondag winkelfeest is, houden de Belgische steden bijna nooit een koopzondag. Alle winkels zijn uitgestorven en het enige licht dat door de vitrines heen schijnt is dat van een nieuwe McDonald’s die je tegenwoordig om de paar honderd meter tegenkomt.

Ook al ben ik omgeven door koffiezaakjes, healthy-food corners en ontelbare restaurants er is op dit moment in de hele stad geen korstje brood te vinden. Op het moment dat ik besluit toch naar een Proxy Delhaize te lopen zie ik de redding van de dag; een Belgische frituur! Want hoe erg de Belgische zondag ook kan zijn, de Vlaamse frieten zijn er altijd nog om alles weer goed te maken!

Geniet van jullie zondag!
Amai Zeg!

 

Wat je ook leuk zal vinden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *