7 zaken die je moet regelen voordat je in België gaat studeren

amai-zeg

Nog een kleine maand en dan is de lange Belgische zomervakantie weer voorbij. Dat betekent dat we ook weer nieuwe Nederbelgen mogen ontvangen in België. Maar wat moet je nu zeker niet vergeten te regelen voordat je in België gaat studeren? Bekijk het hier op Amai Zeg:

1 Inschrijven bij een onderwijsinstelling
Dit kan vanzelfsprekend klinken, maar ik heb het al een keer mee gemaakt dat iemand niet wist dat hij zich moest inschrijven voor een opleiding voordat je met het luxe studentenleven kan beginnen.
Vaak zal je ook merken dat Belgische medestudenten zich enkel inschrijven zodat ze kindergeld ontvangen. Deze mensen verschijnen meestal de eerste dag en zie je daarna nooit meer.

Op het moment dat je je in België in een onderwijsinstelling of universiteit inschrijft lever je studiepunten in. Deze verdien je terug wanneer je het desbetreffende examen haalt. Sommige Vlaamse studenten schrijven zich enkel voor een paar vakken in. Dit doen ze om de werkdruk te verlagen (niet aan te raden want je bent veel meer jaren aan het studeren) of omdat hun studiepunten gewoonweg op zijn door het vele veranderen van studierichting.

Heb je je nog niet ingeschreven? Geen ramp. In België kan dit tot eind oktober!

2 Studiefinanciering
Het wilt niet zeggen dat als je in België gaat wonen en studeren je geen studiefinanciering meer ontvangt van DUO. Je hebt wel meer formulieren in te vullen en zaken te regelen dan een student in Nederland.

Als eerste moet je nagaan of je ingeschreven staat voor minstens 30 studiepunten per studiejaar.
Ook moet je nagaan of je ingeschreven staat via een diplomacontract.

Log hierna in op www.duo.nl en regel je studiefinanciering voor het buitenland. Hierbij kun je kiezen om je OV vergoeding in Nederland te behouden of dat je OV vergoeding wilt voor in België. Wanneer je kiest voor het laatste heb je geen studentenreisproduct meer op je OV-chipkaart, maar krijg je maandelijks ongeveer € 100,- bovenop je studiefinanciering.

Wacht niet tot de laatste dag van de zomervakantie om je studiefinanciering te regelen. DUO kan erg langzaam zijn met het verwerken en het verlenen van toestemming van de studiefinanciering in het buitenland. Ik spreek uit ervaring!

3 Kot
Nog zo een ingetrapte open deur… Een kot (een kamer in een studentenhuis) zoeken is in België geen enkele moeite. Hospiteren mag je gelukkig vergeten en er is meer aanbod dan vraag. Kamerprijzen als in Amsterdam zal je daarom ook niet zo snel tegenkomen.

4 Bijlage 33
Als je als Nederlander in Vlaanderen gaat studeren wordt er vanuit de Vlaamse overheid verwacht dat je je inschrijft als Europese student in België. Dit wilt zeggen dat je je thuis adres in Nederland behoudt, maar je wel inschrijft in Vlaanderen. Met deze Bijlage 33 behoud je je studiefinanciering! Een Bijlage 33 kun je aanvragen bij het Vreemdelingenloket van je gemeente. Hiervoor maak je online eerst een afspraak.
Vergeet niet je paspoort, enkele pasfoto’s, een bewijs van inschrijving van je onderwijsinstelling en een contract van je huisbaas mee te nemen!

5 Abonnement / prepaid bij Belgische provider
Als je voor de derde keer in hetzelfde steegje staat op de weg naar huis, dan is een 4G verbinding toch wel handig.
Nederlanders kunnen enkel een abonnement afsluiten bij een provider (Orange, Proximus, Base) als ze een creditcard of Belgische bankrekening hebben of een Bijlage 33 bezitten. Het nieuwe Europese IBAN systeem wordt nog niet zo goed begrepen in België waardoor de meeste Nederlanders met een prepaidkaart rondlopen. Waar echt niks mee is trouwens. Het werkt enorm efficiënt!

6 Een goed gevulde portemonnee
Met een goed gevulde portemonnee bedoel ik niet dat alles enorm duur is in België, maar dat je voldoende cash op zak moet hebben als je in België gaat wonen. De pinautomaten zijn er schaars en pinnen is nog niet in elke winkel of koffiezaak doorgebroken. Naar contactloos betalen hoef je in België nog niet te vragen, dat komt waarschijnlijk pas over vijf jaar!

7 Studieboeken ophalen
In Vlaanderen worden je studieboeken écht niet opgestuurd. ‘’Je komt ze maar fijn halen!’’
Elke hogeschool of universiteit heeft zijn eigen afhaal dagen voor de boeken, ‘de boekenverkoop’.
Vergeet alsjeblieft nummer 6 niet! Met een Nederlandse pinpas kun je meestal niet betalen en houd rekening met het limiet dat je in het buitenland per dag mag pinnen!

Extra voor Antwerpse studenten: Velo pas
Het lijkt wel op de inschrijving van een crèche. Het is net alsof ouders hun kinderen al inschrijven voor het Antwerpse Vélo systeem als ze nog niet geboren zijn. Zo lang is de wachtrij inmiddels.
Op www.velo-antwerpen.be kun je je inschrijven voor een jaarabonnement op het fietssysteem dat in Antwerpen over de hele stad is verspreid. Op bijna elke straathoek staat een station waar je met een Velo pas een fiets kan bemachtigen. Na het fietsen zet je de ‘velo’ gewoon weer terug in een volgend station. Is je fiets kapot? Dan pak je toch gewoon een andere! En dat voor maar €37,00 per jaar!

Het systeem is ideaal maar meld je nu zeker al aan, dan heb ook jij snel je fietspas! De gemiddelde wachtrij is 3 maanden.

Heb jij nog tips voor aankomende Nederbelgen? Reageer dan hieronder!

Succes met je studentenleven in België!
Amai Zeg!

 

Wat je ook leuk zal vinden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *