De aller-aller laatste: Terug naar Nederland

amai-zeg

Van pompelmoes tot aardappelen in veldkleed en van ‘de weg naar ginder’ tot het ontbreken aan pinmogelijkheden. De afgelopen drie jaar heb ik via Amaizeg de voor mij zo herkenbare verschillen tussen Belgen en Nederlanders met mijn mede Nederbelgen gedeeld. Voor mijn stage vertrek ik nu terug naar Nederland. Komt het geweldige hoofdstuk in België dan toch tot een eind? Het lijkt er wel op.

Afgelopen maanden heb ik geen nieuwe blog meer gepost. Helemaal geïntegreerd in Vlaanderen waren de verschillen tussen Nederland en België voor mij niet meer merkbaar. Nu ik terug in Nederland ben is alles weer anders. Ik voel me een Belg.

Ajuinen zijn weer uien geworden, mijn valling is plots weer een verkoudheid en een smoske kennen ze hier in Amsterdam blijkbaar écht niet! De frieten (of patat zoals het in Noord-Nederland wordt genoemd) zijn lang niet zo goed gebakken zoals in de Vlaamse frituren en bij de kassa krijg ik plots geen 1 en 2 eurocentjes meer terug, maar wordt er gewoon naar boven afgerond.

Waar ik in België de luidste en het meest grofgebekt was, ben ik in Nederland het lieverdje en de stille van de groep. Ondanks dat, voel ik met nog altijd een Nederlander. Dat gaat blijkbaar niet zo makkelijk uit je systeem. Ook niet na een paar jaar in België te hebben vertoefd.

Mijn periode in Antwerpen was één van de beste tot nu toe en dat heb ik aan al mijn (Vlaamse) vrienden te danken. Restaurant The Jane en GATE15, waar ik tijdens mijn studie heb mogen werken, waren fantastische plekken in mijn Belgische leven. Dank hiervoor!

Nu is het toch echt tijd voor nieuwe kansen en mogelijkheden die zich voor mij toevallig in Nederland voordoen. Toch zou ik het allemaal zo weer overdoen. Ik had het voor geen goud willen missen. Tot heel snel weer lieve Belgen!

Met heel veel liefde en het grootste respect aan alle (Neder)Belgen.
Matthijs Van Wissen

Amai Zeg (hij is weg)!

Mocht je toch niet genoeg krijgen van mij? Ik schrijf nog voor GATE15 en voor Het Mooiste Ambacht op www.chapeaumagazine.com

Wat je ook leuk zal vinden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *