Als Zwerver zonder Statiegeld

Als Zwerver zonder Statiegeld
 Het heerlijke Vlaamse leven is alweer een kleine maand bezig en ik vind het nog geweldiger dan andere jaren. De vreemde Vlaamse woordenschat en de vele 33cl Stella Artois vliegen me om de oren. Ik loop met mijn hoofd in de Belgische wolken. Zelfs de arrogante leerkrachten kunnen mijn humeur niet drukken.

De nieuwe Nederbelgen zie ik af en toe nog paniekerig opzoek naar de Andrélon shampoo in de Kruidvat en enkele dames komen nog als clown of vlinder naar de openingsfeesten als ze horen dat ze zich wel moeten schminken voordat ze het kot verlaten, maar de nieuwe “Hollanders” in Vlaanderen zijn over het algemeen goed aan het inburgeren.

Er is toch één probleem opgedoken in het paradijs dat België heet. Het geld raakt langzaam op…
De studiefinanciering van DUO laat nog wel even op zich wachten en ik heb zelfs al mijn 1 en 2 eurocenten opgebruikt voor mijn boodschappen van deze week. Aan mijn spaargeld kom ik niet. Er is dus nog maar één oplossing; statiegeld innen.

Na het opruimen van mijn kamer had ik wel geteld drie lege plastic flessen. ‘Dat kan wel wat meer’ dacht ik.
Als een echte “Hollander” ben ik langs de deuren gegaan van mijn kotgenoten (wij wonen in een gebouw met 207 studenten…). In mijn beste Vlaams vroeg ik om lege plastic flessen. ‘Voor een schoolopdracht’ vertelde ik mijn buren. Wisten zij veel dat ik ze ging inruilen voor geld.

Iedereen was zeer enthousiast. Met mijn armen vol met flessen strompelde ik terug naar mijn kot. ‘Zouden Vlamingen te lui zijn om de flessen in te gaan leveren?’ dacht ik nog stom. Niemand vroeg tenslotte naar het statiegeld. Ach, even niet aan denken. Met het geld van zoveel flessen kon ik een avondje goed gaan stappen.

Daar ging ik dan. Over de Antwerpse Meir. Met twee zakken vol flessen! Bij de Albert Heijn aangekomen liep ik opgewonden naar binnen. Maarja, waar zou je die flessen hier moeten inleveren? Ik had nog nooit gezien dat je bij de Albert Heijn in België lege plastic flessen kon inleveren.
Dan maar vragen bij de infobalie. ‘Hoelang woon je nu al in België’ zuchtte de kassière geïrriteerd.
‘Eeeh dik twee jaar’ stamelde ik onzeker.
‘In België gaan plastic flessen in de PMD-zak mee met het vuilnis’ legde de kassière uit in het plat Antwerps. ‘Wij geven geen geld bij het inleveren van plastic flessen, dat is iets Hollands. Hier heb je een PMD-zak’. Ze gooide me een zak toe. ‘Dat is dan vijf euro!’

Dus na heel veel moeite en gesleep met plastic flessen ben ik nu vijf euro armer en heb een kot vol plastic flessen. Dat is volgens mij Belgische karma die de “Hollanders” straft voor hun gierigheid.
Mijn goede humeur heeft even een deukje opgelopen vandaag.

Wees gewaarschuwd lieve Nederbelgen. In België alleen statiegeld op kratten bier. Laat de plastic flessen maar in de vuilnisbak achter!

Amai Zeg!

LEKKER SOCIAAL
Volg ‘Amai Zeg!’ ook op FACEBOOK!

Wat je ook leuk zal vinden

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *