Delhaize vs. Albert Heijn

delhaize en appie
 Een zeer goede namiddag lieve Nederbelgen. Bijgekomen van Koningsdag? Nu de Oranjekoorts langzaam aan het zakken is, is het hoog tijd om het leven in het zuiden weer op te pakken.

De blokperiode komt eraan. Een periode waarin je de hele dag met je neus in de boeken zit en je om de haverklap een nieuw pak stroopwafels openmaakt. Eten (en uitdijen) is het belangrijkste tijdens de blok, buiten het leren natuurlijk. Maar waar moet je je boodschappen doen als je in Vlaanderen studeert? Volgens de Belgen is de Delhaize de beste winkel met de lekkerste producten. Iets waar de meeste Nederlanders het niet mee eens zijn, zij verkiezen vooral de Albert Heijn.

Als je in september de Delhaize binnenloopt kom je altijd nieuwe Nederlandse studenten tegen. Allemaal sip kijkend, verdwaald en gedesoriënteerd. Wanhopig vragen ze aan de Vlaamse medewerkers waar ze de Unox en Calvé producten kunnen vinden, meestal zonder succes.

Bij de bakkerij staan trillende Nederlanders hun eerste brood te snijden en op de visafdeling wordt de bak met kreeften heftig vermeden.

Na een zoektocht van bijna twee uur kunnen de meeste Nederlanders uiteindelijk de kassa vinden waar ze in huilen uitbarsten vanwege de hoge prijs die de Delhaize voor zijn producten vraagt.

Toch is de Delhaize niet zo een ramp. Het is net alsof je op vakantie bent en boodschappen gaat doen in een buitenlandse supermarkt. De Delhaize heeft een breder assortiment in wijn, vlees en vooral in vis, dan andere supermarktketens. Hier betaal je dan ook voor. Brood snij je hier zelf en verpakkingen voor één persoon vind je minder snel.

De Albert Heijn is, ondanks de flinke uitbreiding naar België, minder in trek bij de gemiddelde Belg. De meeste Vlamingen lopen met een grote boog om de Appie heen. Als ze eenmaal zijn binnen geweest komen ze erachter dat de Nederlandse winkelketen nog niet zo erg is als ze dachten. De producten bij de Albert Heijn zijn simpeler maar goedkoper. Je kunt hier makkelijk een maaltijd kopen voor jou alleen en het brood is (meestal) al voorgesneden. De visafdeling in de Appie is wel een stuk kleiner en voor verschillende runddelen moet je hier ook niet gaan zoeken.

Wat ik persoonlijk fijn vind aan een Albert Heijn in je stad, is dat je niet zoveel geld hoeft uit te geven aan je wekelijkse boodschappen zoals je bij de Delhaize zou doen. De Delhaize is fijn voor kleine benodigdheden of producten die je niet kunt vinden in de Albert Heijn.

Voor de Belgische lezers die gaan winkelen in de Albert Heijn: met de bonuskaart, die je aan de servicebalie kunt vragen, kun je mooie Nederlandse kortingen krijgen.

Voor de Nederlandse lezers die winkelen in Vlaanderen: het brood in België bevat minder conserveringsmiddelen, het is dus snel oud. Bewaar het brood in een plastic zakje in de koelkast, anders kun je binnen 24 uur na aankoop iemand doodslaan met je brood.

Shop en Blok ze!
Amai zeg!

LEKKER SOCIAAL:
Volg ‘Amai zeg!’ ook op FACEBOOK

Wat je ook leuk zal vinden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *