Hotel Mama

FullSizeRender (6)
Er staat weer een verlengd weekend voor de deur. Dat betekent dat de koten leeg stromen en een heuse volksverhuizing op gang komt. De weg richting het station is onbegaanbaar door de vele valiezen die voor je voeten rollen, verhuiswagens die worden ingeladen en de langzaam lopende studenten, die een flinke elleboog in hun gezicht verdienen, maken het begin van je reis tot een ware hel. Bij de Panos sta je zo lang in de rij aan te schuiven dat je vier uur later dan gepland in een overvolle trein naar huis zit.
Zo zit ik nu ook in de trein; ingeparkeerd door valiezen aan de ene kant en aan de andere kant zitten tieners nog luid na te huilen van het vertrek van K3 dat twee maanden geleden is aangekondigd. Om het allemaal nog erger te maken zit tegenover mij een jongen die zijn iPod zo hard heeft staan dat ik een live concert van Clouseau niet kan negeren.
Mijn broodje, waar ik zo lang op heb moeten wachten, smaakt naar plastic en gooi ik weg nadat ik een rottende tomaat ertussen heb gevonden. Het weekendgevoel is duidelijk nog niet binnengekomen!
In Nederland zijn deze problemen mogelijk nog meer aanwezig dan bij de Belgen. Maar hier, in het zuiden, is het elke week prijs! Op het moment dat de Belgen een dag vrij hebben, verhuizen ze naar huis. Hotel Mama is heilig voor de meeste Belgische studenten en wordt elke week druk bezocht waardoor de koten in het weekend leeg staan.
Toch is de reis naar Nederland niet zo erg als de terugreis op maandag. Buiten de stapels valiezen, de vele verhuisdozen en de overvolle backpacks in de trein komt er ook nog eens een lading koelboxen mee. De Vlamingen gaan namelijk niet alleen naar Hotel Mama voor de gezelligheid en om de was af te leveren. Hun diepvries op kot moet worden aangevuld en daar komt de mama in beeld.
Elke zondag staan de meeste Belgische huisvrouwen vanaf  ’s morgensvroeg tot laat in de nacht te koken in de keuken van Hotel Mama zodat hun ‘zoetsje‘ geen honger hoeft te lijden op kot.
Het eerste wat een gemiddelde Belgische student doet als hij of zij op kot aankomt is naar de diepvries rennen. De koelbox wordt uitgeladen en de diepvries wordt volgestouwd met vijf tupperwarebakjes; voor elke avond één.
Het enige dat de student hoeft te doen voor het avondeten is het bakje met de goede dagsticker erop in de microgolf op te warmen en gulzig te eten van de spaghetti, soep of van het stoofvlees dat verzorgd werd door Hotel Mama.
De ogen zijn dan ook groot als iemand een maaltijd zelf kookt. “Amai, gij moet allang alleen wonen” hoorde ik de eerste week toen ik mijn zelfgemaakte verbrande kip aan het eten was.
Nu moet ik toegeven dat de bakjes van Hotel Mama meestal zeer smaakvol zijn! Na een avondje stappen kan ik mij meestal niet inhouden om een bakje op te warmen en er met genot van te eten. Zoals het een echte “Hollander” beaamt.
Die Belgen weten wel wat lekker is, oordeel dus niet te snel over Hotel Mama!
Nou dit was het klaagstukje voor deze week! Geniet van het verlengd weekend (in Hotel Mama) en we zien elkaar maandag weer, met frisse moed, tussen de koelboxen in de prachtige treinen van de NMBS.
Amai zeg!
LEKKER SOCIAAL
Volg ‘Amai Zeg!’ ook op FACEBOOK!

Wat je ook leuk zal vinden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *