Ik ga naar België en ik neem mee…

shutterstock_302648600

Ben je vorige maand geslaagd en nu opzoek naar een geschikte vervolg studie? Studeren in Vlaanderen in dan een hele goede optie. Niet alleen omdat het collegegeld lager is, maar ook vanwege de vele andere voordelen.

Natuurlijk moeten er enkele formaliteiten geregeld worden voordat je in september kan starten. Hieronder de belangrijkste.
Inschrijving opleiding
Bij elke hogeschool of universiteit is er een andere aanmeldingsprocedure. Bij de meeste campussen in België kun je je van begin augustus tot eind oktober aanmelden. Haast is er dus niet bij, zelfs na de start van het academiejaar kun je je nog inschrijven en beginnen.
Let op! Bij sommige opleidingen is het slagen van een toelatingsproef verplicht om je te mogen inschrijven. Informeer je dus tijdig bij je opleiding!
Loting studies bestaan niet in België.
Bijlage 33 aanvragen 
Als Europese student in België hoef je niet te emigreren naar België. Je kan een bijlage 33 aanvragen bij het vreemdelingenloket van de gemeente waarin je gaat studeren. Je wordt dan geregistreerd als buitenlandse student in België en je thuisadres in Nederland blijft je officiële adres.
Bij de grote steden, zoals Antwerpen en Brussel, moet je op tijd een afspraak maken bij het vreemdelingenloket, dit omdat er een lange wachtrij is.
Met je bijlage 33 kun je bijvoorbeeld een Belgische zichtrekening en een telefoonabonnement bij Proximus, Base of Mobistar aanvragen.
Voor meer informatie, voor de benodigde documenten te raadplegen of om een afspraak te maken bij het vreemdelingen loket, kijk dan naar de website van de desbetreffende gemeente.
DUO: Studie financiering/lening aanvragen
Het plannen van de studiefinanciering is voor de meeste mensen het belangrijkste en het moeilijkste.
Als je gaat studeren in België of Duitsland en je hebt een Nederlandse nationaliteit dan heb je recht op Nederlandse studiefinanciering. Het aanvragen is om te huilen. Begin hier dan ook meteen aan! Veel Nederlanders beginnen er te laat mee en krijgen hun eerste geld pas in december.
 
Via deze link, vind je een formulier dat je helemaal moet invullen en opsturen naar DUO. Het team van DUO krijgt heel veel van deze formulieren vanaf juni. Ze geven een garantie dat je studiefinanciering binnen de 8 weken zal worden geregeld. In de werkelijkheid is het vaak meer dan drie maanden voordat je het eerste geld gestort krijgt. Wacht dus niet tot september met het opsturen van dit formulier.
Als je geen studenten OV in Nederland activeert, krijg je ongeveer 100 euro extra per maand, bovenop je studiefinanciering als reis vergoeding in het buitenland.
Kot zoeken
Op internet vind je genoeg websites waar je koten op kunt vinden (en allemaal gratis). De belangrijkste zijn:
Kotweb (voornamelijk Antwerpen)
Ikot (deels betaald)
Zoek je een kot midden in de stad, goed geregeld, netjes en betaalbaar? Kijk dan zeker eens op www.xior.be. Xior biedt in verschillende Belgische steden mooie koten aan tegen een aangename prijs waar je veel nieuwe studenten kunt leren kennen!
Velo Antwerpen
In Antwerpen heb je om de 500 meter een fietsstation waar je een fiets kunt pakken en direct mee kunt rijden. Dit kost maar 40 euro per jaar! Meld je wel al aan zodat je in september uit de wachtlijst bent en je meteen kan gaan fietsen.
Meer informatie op: www.velo-antwerpen.be

LEKKER SOCIAAL
Volg ‘Amai Zeg!’ ook op FACEBOOK!

 

Wat je ook leuk zal vinden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *