Niet Tutoyeren! Niet Hospiteren!

shutterstock_543279427
Doe jij eindexamen volgende maand en ben je van plan om na de zomer in België verder te studeren? Doen! Er zijn heel veel voordelen aan het studeren in Vlaanderen. De Vlaamse steden voelen aan alsof je in het buitenland studeert. Alle gebouwen staan schots en scheef door elkaar. De werkende mensen in winkels en cafeetjes zijn zo vriendelijk dat je wel in een ander land moet zitten. Je hebt dus een hele nieuwe cultuur te ontdekken als je volgend jaar naar het zuiden trekt.

Drinken mag hier vanaf dat je 16 bent. Roken ook. Alles is veel goedkoper. Voor een (volledig ingericht) kot midden in het centrum van Antwerpen, Gent of Leuven betaal je 3x minder dan in Amsterdam of Utrecht. Het schoolgeld is meer dan de helft goedkoper dan in Nederland en je hoeft niet ingeloot te worden in je favoriete opleiding. Alleen maar voordelen zou je denken als je het bovenstaande leest. Toch wil ik de toekomstige Nederbelgen voorbereiden op een paar kleine nadelen waar je zeker rekening mee moet houden.

In tegenstelling tot je Nederlandse vrienden hoef je niet te hospiteren. In België kies je je kot uit, tekent het contract bij de verhuurder en trekt erin. Geen gezeik!
Voor de Vlaamse lezers; hospiteren betekent dat je gaat solliciteren voor een kot.  In de Nederlandse studentenhuizen kiezen de studenten zelf wie op de vrijgekomen kamer komt wonen. Je moet het zien als een levende Tinder scene; alle potentiële huurders komen samen en laten hun leukste trucs zien aan de huidige bewoners van het huis. De jongen of het meisje met de grootste bek krijgt dan het kot.
Zoals je begrijpt is het ontzettend onfair. 

Het gezeik begint meestal pas op school. Inschrijven kan niet via internet maar moet je ter plaatse doen en boeken kun je niet online bestellen! Lessen zijn meestal van 8u30 tot 18u en denk maar niet dat je springuren (tussenuren) hebt, met een uurtje pauze moet je het doen.
De grootste moeilijkheid voor de meeste Nederlanders is het machtsverschil. Je spreekt een leraar hier niet tegen. Spreek een leraar of professor altijd aan met ‘u’. Tutoyeren geeft geen goede indruk! De Nederlandse directheid wordt in Vlaanderen als onbeleefd ervaren. Let daar dus mee op!

De leerkrachten maken zelf hun boeken. Hun inspiratie, definities en feiten voor het boek waaruit ze les geven halen ze meestal uit hun overlopende put van fantasie en ervaring….

Op het begin ben ik vaak tegen de mening van de leerkracht ingegaan. Doe dit niet. De leerkracht of professor ziet dit als een oorlogsverklaring, en geloof me; dat wil je niet. Bij de meeste docenten is er geen mogelijkheid tot discussie! Mocht je je mening echt niet voor je kunnen houden, spreek dan apart, onder vier ogen met de leraar.
Je moet de docenten zien als kleine Kadaffi’s. Dan hou je je mond wel!

De bovenstaande eigenaardigheden zijn niet dramatisch! Binnen een paar weken ben je eraan gewend en weet je niet meer beter. Het enige waar je je echt op moet voorbereiden is dat je tijdens de meeste opleidingen niet zo internationaal kan gaan als je Nederlandse vrienden. Stage of uitwisseling gebeurt vaak enkel in België of in een van zijn buurlanden.

Mocht je het bovenstaande allemaal toch echt niks vinden? Blijf dan fijn in Nederland! De Vlamingen hebben al genoeg klagende Nederlanders in hun land (onder andere mezelf) die zagen over elk klein dingetje dat ze niet bevallen.
Laat je niet afschrikken door het Belgische onderwijssysteem. Het is goed, leuk, interessant en ik kan het iedereen aanraden!

Wat je ook leuk zal vinden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *