Pinnen in België? Liever niet!

shutterstock_457337344

Pinnen is voor ons Nederlanders een eerste levensbehoefte geworden. We duwen het liefst onze pas in elke gleuf die we kunnen vinden. We pinnen al vanaf een bedrag van tien eurocent. Laatst hoorde ik een meisje bij het station verbaasd vragen waarom je bij de befaamde snackmuur niet kunt pinnen. Een drama vond ze, maar dan is ze blijkbaar nog nooit in België geweest.

Voor de Vlaamse lezer; pinnen is het werkwoord voor het betalen met de bankkaart, iets wat jullie niet vaak doen.

Een Belg heeft altijd contant geld opzak. In België kun je namelijk nergens pinnen!

Natuurlijk kun je bij kledingwinkels en supermarkten gewoon betalen met je bankkaart, maar bij kleine winkeltjes bijna nooit. Vaak genoeg sta ik in een kiosk voor sigaretten of voor de krant maar kan ik niet betalen omdat ik geen cash bij me heb. Even naar een bankautomaat lopen heeft geen zin want die bevinden zich meestal niet in de buurt en snel even een bank opzoeken op je smartphone heeft geen zin als je een toerist bent zonder Belgisch 4G-netwerk.

In koffiebars, cafés of bij een alternatief uitziend lunchplekje waar je op schoolbankjes zit en Bulgursalade met biologisch bier eet, hoef je het niet eens te proberen; daar kun je echt niet pinnen!

Ook in veel Belgische restaurants hebben ze blijkbaar nog nooit van het elektronisch betaalsysteem gehoord. Of ze willen niet dat je het gebruikt. Laatst nog, ik was uiteten in een gezellig restaurant met wat vrienden. Toen de rekening betaalt moest worden was ik weer eens de enige zonder cash geld. Ik moest dus pinnen. Met smekende ogen keek ik de serveerster aan en vroeg of ik mocht pinnen. ‘Helaas hier kunt u niet met bancontact betalen’ antwoordde ze ‘Er is een bank op tien minuten stappen van hier’. Haar collega, die me bij binnenkomst al begroette met een ‘Helaba‘ en een flinke knipoog, viel haar in de rede en duwde haar langzaam weg van ons tafeltje. ‘Jij mag bij ons best wel pinnen hoor’ zei hij breed glimlachend. Het kon dus wel! Het was alleen te duur om elke gast te laten pinnen legde hij uit. Dikke onzin als je het mij vraagt.

Als ik echt wil neuten(zeiken) kun je zeggen dat wij ‘Hollanders” vaak onbewust gediscrimineerd worden. Regelmatig kun je wel met Belgische bankkaart betalen maar niet met een Nederlandse pinpas. “Nederlandse kaarten accepteren we niet”.

We zijn toch in het land waar de hoofdstad van de Europese Unie zich bevindt? Hoezo niet kunnen pinnen met Nederlandse kaart?

Het werken met een betaal-applicatie van je eigen bank kennen de Belgen pas sinds kort, dus daar moeten ze nog aan wennen. Nederlanders betalen elkaar met de betaal-app elke euro terug, Belgen doen dit niet. Je krijgt alles cash tot aan de 1 en 2 eurocent toe. Begin trouwens niet over een IBAN nummer te praten, dit kennen de meeste Vlamingen nog niet. Een BIC code is voor de meeste Belgische banken nog nodig om geld te storten op een buitenlandse rekening. Ik ken zelfs een Vlaming die tot voor kort nog zijn boekingen via de post moest opsturen (bestaat blijkbaar nog).

Wees dus voorbereid: vergeet je contant geld niet voordat je de grens oversteekt!

Amai Zeg!

LEKKER SOCIAAL

Volg ‘Amai Zeg!’ ook op FACEBOOK!

Wat je ook leuk zal vinden

1 reactie

  1. Thanks for another magnificent post. Where else may just anybody get that kind of info in such a perfect manner of writing? I have a presentation next week, and I’m at the look for such information. egcebfgagdee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *