Volle vent (vol-au-vent )

shutterstock_581541187
Een Bourgondische Nederlander….. Dat is iets waar de Belgen niet in geloven.
Wij Nederlanders maken moppen over dat de Belgen dom zijn. De Belgen maken ons, op hun beurt, weer belachelijk als het om onze eetcultuur gaat. Wij zouden de hele dag alleen maar kaas met karnemelk, erwtensoep en poffertjes eten. Begin nooit over Heineken te praten alsof het een bier is. Heineken is bucht dat rechtstreeks uit het toilet is afgetapt. Zo zien de Belgen het.
De Belgen hierin tegenspreken doe ik niet, want ik weet diep van binnen dat ze gelijk hebben. De Nederlandse eetcultuur is behoorlijk zielig tegenover die van onze zuiderburen.
Deze week zat ik in een restaurant in Antwerpen. Rechts van mij zat een tafel met vier glunderende en lallende Vlamingen, genietend van twee flessen wijn, een fles bronwater en een drie-gangen diner.
Links van mij zat een verzuurd kijkende blonde vrouw en tegenover haar zat haar te lang onder de zonnebank gelegen zuchtende man. Ze hadden hun jas nog aan en keken zenuwachtig op de kaart. “wedden dat het Hollanders zijn” zei mijn tafelgenoot lachend en jawel hoor. Toen de ober aan hun tafeltje kwam om het aperitiefke op te nemen, vertelde de oranje gebruinde man op zijn hoogste Hollands, dat ze nog even op de kaart zouden kijken.
Ondertussen bestelden de Vlamingen een nieuwe fles wijn. Het Nederlandse koppel had eindelijk besloten te blijven en bestelde een muntthee en een glaasje kraanwater, ze hadden de jas nog altijd niet uitgetrokken. In tegenstelling tot de Vlamingen naast ons bestelde het Nederlands koppel maar één gang. Voor mevrouw een vegetarische salade, zonder gluten, lactosevrij en met de dressing apart geserveerd. Meneer vroeg eerst of ze een mandje met brood konden krijgen, zodat ze iets te knabbelen hadden voordat hun één-gangen diner geserveerd werd. Een bakje met nootjes was ook goed.
“Bestel dan gewoon een voorgerecht” hoorde ik de ober denken.
Toen vroeg de onnatuurlijk gebruinde man aan de ober wat hij op zijn bord zou krijgen als hij de volle vent zou bestellen. De ober fronste zijn wenkbrauwen en keek de man vragend aan. De man, geïrriteerd omdat de ober niks zei, stelde de vraag nog een keer.
‘Ik begrijp niet waar u het over heeft’ stamelde de ober.
Maar ik begreep het al! De man bedoelde vol-au-vent in plaats van volle vent. Pissend in mijn broek van het lachen heb ik de ober geholpen en de man uitgelegd dat vol-au-vent ons kippenpasteitje is. Een beetje kwaad kijkend, omdat wij niet konden stoppen met lachen, bestelde de man het pasteitje en een glas chardonnay (moest wel een biologische wijn zijn). De vrouw, die nog altijd met haar jas aanzat, bestelde een glas zoete witte wijn met een ijsklontje en een karafje kraanwater.
Het koppel naast ons was één groot cliché! Ze stonden voor alles waar mijn Vlaamse tafelgenoot een hekel aan had als het om Hollanders ging.
De Belgen hebben naar mijn mening een veel mooiere eetcultuur. Ze genieten veel meer van het eten, ze zeuren niet zoals een Nederlander dat kan. Oké, de Belgen zullen zeker van zich laten horen als het niet in orde is, maar ze zijn niet zo achterdochtig als hun bovenburen.
Ze drinken bijna altijd wijn of bier bij het eten, en zo niet, dan drinken ze een fles bronwater of een frisdrank. Het vragen naar kraanwater is iets wat de Belgen niet kennen en wat ze ook heel raar vinden. Het komt gierig over vinden ze.
Geniet zoals een Belg, en laat het achterdochtige los. Ik kan je verzekeren, het leven is een stuk leuker. Amai!

 

Wat je ook leuk zal vinden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *